pexels-pixabay-416528.jpg
6. 5. 2024

Pitný režim

Pitný režim v nejbližším období

Správný pitný režim je klíčový pro udržení zdraví a výkonu během teplých dnů, obzvláště při sportovní aktivitě. Vysoké teploty zvyšují riziko dehydratace, protože tělo ztrácí více tekutin potem. Při sportování je tato ztráta ještě intenzivnější, což může vést k únavě, snížení výkonu, a dokonce i k zdravotním problémům. Zde je několik tipů, jak správně zvládat pitný režim:

1. Dostatečný příjem tekutin: Pijte pravidelně po celý den, nečekejte až na pocit žízně. Žízeň je již pozdním indikátorem dehydratace.

2. Množství tekutin: Běžná doporučení uvádějí příjem asi 2-3 litry vody denně pro dospělé, ale tento množství se může zvýšit v závislosti na intenzitě a délce fyzické aktivity a teplotě prostředí.

3. Před, během a po cvičení: Pijte asi 500 ml vody hodinu před intenzivním cvičením, pravidelně malé množství (například 150-200 ml) každých 15-20 minut během sportování a dostatek tekutin po dokončení aktivit k nahrazení ztracené vody.

4. Elektrolyty: Při intenzivním pocení dochází nejen k ztrátě vody, ale také elektrolytů jako jsou sodík a draslík. U intenzivního cvičení, nebo u dlouhého tréninku může být užitečné doplnit elektrolyty pomocí sportovních nápojů nebo elektrolytických tablet.

5. Pozor na kofein a alkohol: Tyto látky mají diuretické účinky, což znamená, že mohou způsobit rychlejší ztrátu tekutin. Je vhodné je konzumovat s mírou, zvláště v horkých dnech a při sportovních aktivitách.

6. Ověření hydratace: Barva moči je dobrým ukazatelem hydratace. Měla by mít světlou slámovou barvu. Tmavší barva může být signálem dehydratace.

Pamatujte, že každý člověk je jedinečný a může vyžadovat specifické úpravy svého pitného režimu v závislosti na individuálních podmínkách a zdravotním stavu. V případě jakýchkoli pochybností nebo zdravotních problémů se poraďte se svým lékařem nebo odborníkem na výživu.

Při výběru nápojů pro sportovní aktivity je důležité zvážit několik faktorů, jako jsou intenzita a délka cvičení, klimatické podmínky a individuální zdravotní stav. Zde jsou některé vhodné typy nápojů pro různé sportovní situace:

1. Voda: Pro většinu sportovních aktivit je obyčejná voda nejlepší volbou pro udržení hydratace. Je ideální pro krátkodobé aktivity a měla by být první volbou pro pravidelné doplňování tekutin.

2. Izotonické nápoje: Tyto nápoje obsahují podobné koncentrace solí a cukrů jako lidský tělní tekutiny, což pomáhá s rychlou rehydratací a dodáváním energie. Jsou vhodné pro dlouhotrvající nebo vysoko intenzivní aktivitu, kde je pocení výrazné.

3. Hypotonické nápoje: Mají nižší koncentraci solí a cukrů než lidský tělní tekutiny, což umožňuje rychlejší absorpci vody do těla. Jsou vhodné po mírném cvičení, nebo pokud je cílem rychlé hydratování bez přílišného příjmu energie.

4. Hypertonické nápoje: Obsahují vyšší koncentraci solí a cukrů a jsou vhodné pro obnovu energie po náročném cvičení, ale měly by být konzumovány spíše po aktivitě nebo kombinovány s dostatečným množstvím vody, aby nedošlo k dehydrataci.

5. Elektrolytické nápoje: Speciální nápoje určené k rychlému doplnění elektrolytů ztracených potem. Můžete je použít při velmi dlouhých nebo vysoko intenzivních aktivitách, zejména v horkém počasí.

6. Kokosová voda: Přírodní nápoj bohatý na draslík a další elektrolyty, vhodný pro přirozené doplnění tekutin. Má nižší obsah sodíku, což je dobré mít na paměti při výběru, zvláště pokud je potní ztráta vysoká.

7. Doma připravené sportovní nápoje: Můžete si připravit vlastní izotonický nápoj smícháním vody, malého množství cukru, soli a případně pomerančového nebo citronového džusu pro příchuť a vitamíny.

Nápoje s vysokým obsahem cukru nebo umělých přísad by měly být konzumovány s mírou. 

Vidíme se na tréninku 


Mohlo by vás zajímat